Què significa el terme dificultats de l’aprenentatge? Què és i què pot comportar tenir dificultat per aprendre les diferents matèries que ens exposen a l’escola? Podríem definir-ho com un conjunt de factors que fa que l’alumne no pugui assolir certs continguts o competències que demana el currículum escolar en una edat determinada. Així doncs, les causes poden ser múltiples: des de disfuncions cerebrals, falta de motivació, problemes a la llar familiar, fins a no tenir cap interès la matèria per al nen/a…. Per conseqüent, cada aspecte conformaria un problema diferent.
D’aquesta manera, les causes poden ser o bé, intrapsicològiques, és a dir, per un procés maduratiu més lent, falta de motivació, problemes en el sistema nerviós, dificultats cognitives, etc. O bé, interpsicològiques que són les causes derivades per l’entorn social i familiar o, dins del context escolar. A mode d’exemple, s’observa un desajustament entre allò que es vol que l’alumne aprengui i el que l’alumne sap prèviament (ZDP), entre d’altres.
Les dificultats de l’aprenentatge en l’alumne es poden donar en una o en varies àrees curriculars. De manera que, hauran de ser detectades pel personal docent i, posteriorment, avaluades de manera més concreta pels professionals encarregats d’analitzar aquelles dificultats que sorgeixen.
Per aquest motiu i, amb més motiu que mai, hem d’anar en compte i no banalitzar la qüestió, ja que també pot arribar a ser utilitzat com una mena d’etiquetatge per caracteritzar a un determinat alumne/a. Aquestes problemes per aprendre/comprendre els continguts curriculars s’han de situar sempre en una situació educativa concreta i temporalment acotada. Compte amb les frases: “A aquest alumne li costa aprendre….” . “Aquest alumne va retardat respecte a la resta de la classe…”. A aquest alumne li costa llegir i escriure…”
COM CAL INTERVENIR EN AQUEST CASOS?
L’ideal per intervenir en aquesta situació seria poder establir un context de col·laboració entre l’assessor psicoeducatiu i el mestre. Mitjançant un anàlisi de dades amb instruments específics s’hauria de valorar quin és el grau de dificultat de l’aprenentatge i, l’àrea on s’identifiquen aquests problemes (matemàtiques, ciències, llengües….).
Cada alumne és únic i, és clar, té el seu ritme d’aprenentatge i les seves circumstàncies per fer-ho en el seu dia a dia. Tenint en compte aquestes premisses, es va arribar a la conclusió que el model més adequat per tractar les dificultats d’aprenentatge ve a ser el constructivista. Simplement es demana la col·laboració i coordinació entre els diferents professionals i, molt important, la implicació total de la família. Si no hi posem remei, en els casos més greus, pot acabar afectant l’autoestima, així com l’autoconcepte de l’alumne.
Si el teu fill/a té dificultats en l’aprenentatge, es pot tractar. Concerta una visita amb mi.
Montse Martí i Muñoz
Psicòloga General Sanitària
Màster de dificultats de l’aprenentatge i trastorn del llenguatge
Presidenta APPA